הורים שואלים – היועצת רחל לוי עונה
הבן שלי בן שלוש וחצי. לפני שלושה חודשים עברנו דירה, לפני חודשיים נולדה לו אחות ולפני שלושה שבועות גמל את עצמו מהחיתול. לפני חצי שנה הוא ביקש להוריד את החיתול ובפספוס הראשון ביקש אותו בחזרה. אבל בשעות הערב (כמובן אחרי שהוא במיטה) הוא מבקש כמה פעמיים לצאת לשירותים. בהתחלה הוא היה סתם משחק קצת עם הנייר, מה שקצת שיגע את בעלי שהגיב בחוסר סבלנות ועם הזמן זה החמיר. בשבועיים האחרונים הוא יוצא מהמיטה עם חיוך זדוני ומתחיל לצחוק ולהתפרע. זה כולל זריקת חפצים לשירותים (כולל את הדובי שלו) , העפת ה”ישבנון” או גרירה שלו בכל הבית ואתמול היה השיא – הוא עשה בכוונה קקי על הרצפה. כמובן שזה מאוד מצחיק אותו וכשהוא נכנס לאטרף ממש אין עם מי לדבר. אני מניחה שזה שילוב של חוסר רצון ללכת לישון וגם חיפוש תשומת לב מאמא ואבא שרוצים קצת שקט או עסוקים עם אחותו ואין להם כוח לשבת לידו שעות עד שהוא נרדם. אבל מה שבסופו של דבר יוצא הוא שאנחנו כל כך כועסים עליו שממש לו בא לנו להיות לידו. יש לציין שביום הוא מתנהג מקסים, הולך לשירותים בלי שום בעיה, משתף פעולה ומקשיב לנו ורק שאומרים את המילה ללכת לישון הוא מתחיל להתחרפן. מה עושים?
רחל לוי מייעצת על הדרך הנכונה להציב גבולות לילד לאחר הולדת אח חדש למשפחה
תקופה לא קלה להורים, כאשר נולד אח חדש למשפחה, אך ללא ספק זוהי אחת התקופות הקשות ביותר עבור הילד שזה אתה השתנה מקומו בבית ולא ישוב עוד למה שהיה קודם. כמובן שזה נשמע דרמטי מאוד אבל מה שנראה עבורנו טבעי לחלוטין, לילדים נראה כסוף העולם. משהו שלעולם לא יחזור להיות דומה למה שהיה בעבר – לא פשוט.
במשפט אחד נאמר כאן הכל על מצבו של הילד – “חיפוש תשומת לב מאמא ואבא שרוצים קצת שקט או עסוקים עם אחותו ואין להם כוח לשבת לידו שעות עד שהוא נרדם”. הוא מרגיש זאת ונלחם על מקומו בבית על קבלת התייחסות, וזה ממש לא איכפת לו עם ההתייחסות היא שלילית או חיובית. הוא למד די בקלות שהדרך היחידה בה הוא זוכה לתשומת לבכם ולהתייחסות שלכם היא כאשר הוא מכעיס אתכם, זורק חפצים וכדומה . בשבילו זו דרך מצוינת לקבל “כוח”, תשומת לב ולא רק שזה לא יפסק אלא ילך ויקצין !
מה עושים?
פחות מתייחסים לשלילי ויותר לדברים הטובים שהוא עושה (לחפש בפינצטה דברים טובים).
להשתדל לא לכעוס אלא להכיל (מצריך הרבה סבלנות וסובלנות).
פחות לדבר ויותר להתנהל. להיות סבלניים ולתת לו תפקידים של ילד בוגר שעוזר ומלמד את אחותו התינוקת.