הורים שואלים – היועצת רחל לוי עונה
אחותי התגרשה מבעלה לפני כחמש שנים, יש להם ילדה בת 7. הגירושים לא הסתיימו יפה ועד היום קיימים ויכוחים בניהם בנוגע לילדה. הרבה פעמים כאשר האבא מגיע לקחת את הילדה מתקיימים ויכוחים ליד הילדה והאבא מקלל קללות חמורות (חולת נפש, בהמה, בת זו.. וכדומה). הילדה כעוסה כל הזמן, מקללת, משתוללת ומרביצה לכולם- לאימא, לנו (הדודות) ואפילו לסבים. קרה שהיה ויכוח בין הילדה לאם- היא אמרה לה ללכת לישון (ב 22:30 בלילה) והילדה לא הסכימה להישאר במיטה לכן היא התחילה לצרוח ולקלל. בנוסף היא לקחה את מגן המיטה והרביצה בו לאימא. הילדה בשעת מעשה לא נרתעת מהמכות שהיא נותנת ולא מרגישה חרטה. היא מתנהגת כך משתוללת ומרביצה כמין אחוזת טירוף בכל רגע שלא משביעים את רצונה. בכל פעם שקיימת חוסר הסכמה בין הילדה לאם בנוגע לשעות שינה, מקלחת, אכילת מאכלים מתוקים היא מתקשרת לאבא שלה ובמקום שהוא יגבה וישתף פעולה (עם האם) הוא בא לבית ולוקח אותה ואפילו מקלל את האם ליד הילדה. האם בגלל הכעס של הגירושים הילדה מרגישה כך? האם ההתנהגות הקשה- ההשתוללויות והצעקות והמכות יכולות להיגרם מאיזושהי הפרעה? כיון שהילדה תוך שנייה “מתהפכת” ונתונה למצבי רוח- רגע אחד היא אומרת שתתנהג יפה ולאחר דקה היא משתוללת. מה ניתן לעשות??
רחל לוי מייעצת מהו המחיר שמשלמים ילדים להורים גרושים על התנהלות שגויה של ההורים?
אין גרושים קלים ועצוב לגלות שהילדים הם אלו המשלמים את המחיר הגבוה ביותר בהתנהלות שגויה של ההורים.
המצב המתואר אינו פשוט וניכר שיש לילדה קשיים רבים. אין ספק שההתנהגות שלה נובעת מקושי גדול מאוד, ממצוקה ומזעקה גדולה לעזרה. המצב המשפחתי והיחס בין ההורים משפיע באופן ישיר על ההתנהלות שלה, על התפקוד ועל ההתנהגות שמתבטאת בהתקפי זעם.
בניגוד אלינו, המבוגרים, כאשר אנו חווים קושי או מצוקה אנו פונים לקבלת עזרה או משתפים את הקרובים לנו במציאת פתרונות ודרכי התמודדות. לילדים אין את היכולת לעשות זאת והם רק מגיבים בהתנהגות. ההתנהגות שלה היא אות למצוקה ולקושי אשר לרוב אינו ניתן לתיקון ללא טיפול.
סביר מאוד להניח שלילדה אין הפרעה. היא במצוקה וההתנהלות כלפיה מתורגמת כ”הפרעה”. ברגע שהיחס כלפיה ישתנה ותהיה סביבה אווירה תומכת, מקשיבה, מכילה, אוהבת, רגועה ומציבת גבולות ברורים גם היא תרגיש נוח יותר ותתנהג אחרת.
לשאלתך “מה ניתן לעשות?” התשובה היא חד משמעית. קבלת ייעוץ והדרכה הורית ולמידת כלים לשיפור ושינוי ההתנהלות מולה כדי לגרום לה לשפר את ההתנהגות ולהגיב אחרת. חבל על כל רגע.
לסיכום: גרושים אינם “מחלה” אולם ניתן להקל על הסימפטומים והקשיים שעוברים על הילדים במידה לומדים להתנהל ולהגיב בדרך נכונה ויעילה.