הורים שואלים – היועצת רחל לוי עונה
שאלה כללית מאוד, אבל הייתי שמח לדעת איך להעניש?
רחל לוי עונה על הדרך בה ניתן להעניש ילדים.
מהו עונש?
עונש הוא סוג של קפריזה (וקריזה) שלנו ההורים. אנחנו יכולים להעניש ילד היום, על משהו שהוא עושה בכול יום וזה רק בגלל ש”פתאום” ההתנהגות של הילד עצבנה אותנו יותר מאתמול.
לא פעם, העונש אינו קשור למעשה שהילד עשה ולמרות שהמטרת העונש היא ללמד את הילד התנהגות תקינה, העונשים אינם מועילים ואף מעודדים את הילד “להעניש” בחזרה בהתנהגויות שליליות חוזרות ונשנות.
בכלל, מומלץ להשתדל לא להשתמש במילה “עונש” (או להשתמש בה כמה שפחות) אלא ללמד את הילדים שלכול מעשה שהם עושים ישנה תוצאה וכדאי שהילדים ידעו מראש מה תהיה ההשלכה של ההתנהגות שלהם למה שהולך לקרות.
חשבתם פעם לעבור ברמזור אדום כדי להספיק להגיע הבית בזמן? בוודאי שלא.
ולמה?
פשוט מאוד. ידוע לנו מראש שכאשר שאנחנו בוחרים לעבור ברמזור אדום (L) אנחנו יודעים מראש שיכולות להיות כמה השלכות (קשות) להתנהלות הזו.
- יכולה לקרות תאונה, חלילה.
- עלולים לשלול לנו את רישיון הנהיגה ולקנוס בסכום כסף גדול.
- נגיע בזמן הביתה
עכשיו, במידה ועברנו על החוק אנחנו לא נענשים (!) למרות שבתחושה העונש הוא כואב ואף אכזרי. אולם אנו למעשה נושאים באחריות על המעשה שתוצאותיו היו ידועות לנו מראש.
מכאן, שככול שהילדים ידעו מראש מהם ההשלכות לכול התנהלות לא תקינה כך הם ילמדו לבחור ולקחת אחריות על כול התנהלות והתנהגות.
ככל שבבית ישנם חוקים וגבולות ברורים וידועים מראש לכולם (!) הילדים יודעים מה מצופה מהם ומתנהלים בהתאם. לילדים זה משרה ביטחון ויציבות ולהורים זה מקנה סמכות ונחרצות.
לסיכום: לילדים ולהורים הרבה יותר קל לגדול בבית שבו החוקים והגבולות ידועים מראש וכן גם התוצאות למעשים. בסופו של דבר זה משרה ביטחון וגורם לפחות מאבקי כוח ומלחמות.