הורים שואלים – היועצת רחל לוי עונה.
רחל לוי עונה – כיצד מתנהלים נכון מול מתבגר שאינו מכין שיעורי בית?
אתחיל מהסוף. הכי קל זה להעניש- לאסור מחשב, חברים, טלוויזיה, חוגים, בילויים וכולי – השאלה היא האם עונש עוזר? והתשובה היא – רוב הסיכויים שלא. ענישה לא יוצרת שינוי התנהגותי או פתרון לבעיה שנוצרה בבית הספר.
עונשים יוצרים (לרוב) מאבקי כוח, אנטי, מניפולציות, שקרים ולטווח הארוך מלמדים את הילד להעניש בחזרה, כלומר בדברים שהכי חשובים לנו שיעשו, שם יהיה מרד, חוסר שיתוף פעולה עד כדי התעלמות וחוסר אכפתיות.
חשוב לבדוק ולהבין היטב מדוע הילד אינו מכין שיעורים?, האם קשה לו בבית הספר?, האם חלו לאחרונה שינויים בבית, בבית הספר, בחברה הקרובה? מה מצבו החברתי?
עוד כדאי ללמוד מדוע חלה הידרדרות במצבו הלימודי לעומת שנים קודמות? האם בבית יש אווירה תחרותית, ביקורתית, לחוצה או אולי הציפיות ממנו גבוהות מידי ולכן הוא בוחר לוותר ולהימנע מהכנת שיעורי הבית? כאשר כול הגורמים להתנהלות שלו בבית הספר ידועים, רק אז ניתן ללמוד כלים להתנהלות נכונה, להצבת גבולות ולפתרון הקושי.
לא מומלץ להשוות בין הכיתות בבי”ס היסודי לבין החטיבה. מדובר בתקופות חיים שונות, בשינויים רבים הנלווים לגיל ההתבגרות ולקשיים שלא בהכרח קיימים בבית הספר היסודי ומתעוררים רק בחטיבה.