הורים שואלים- היועצת רחל לוי עונה
יש לי שלושה בנים, הגדול בכיתה ב. הוא ילד שלא אוהב ללמוד ולא אוהב לעשות שיעורים. כל מה שטיפה קשה מייאש אותו מהר- בקיצור לא אוהב להתאמץ (עצלן?). הדבר היחיד שמעניין אותו זה טלוויזיה והוא מסוגל לצפות בה שעות רבות . כשהוא מגיע מבית ספר זה הדבר הראשון שמעניין אותו. אני עובדת ולא נמצאת בבית כשהוא מגיע ובעלי שעובד משמרות מקבל אותו והולך ישר לעבודה. הוא פשוט לא מכין שיעורים ! כל יום מלחמה סביב ההתנהלות בבית הספר והכנת שיעורי הבית. הוא יושב 10 דקות ואומר שסיים וכשאני בודקת הוא רק עונה תשובות של כן/לא במחברת. אין קשר בין השאלות לתשובות ואין אפילו טיפת מאמץ בהכנת השיעורים. אני מאוד כועסת ומאוכזבת ונותנת לו להרגיש זאת. מה עושים? האם לבדוק אותו? האם להכריח אותו לשבת? האם להטיל סנקציות ועונשים? איך להתנהג? מה יהיה בכיתה גבוה יותר?
רחל לוי מייעצת להורים – כיצד מתמודדים כאשר הילד לא מכין שיעורי בית?
בין כל המשברים שאנו עוברים עם הילדים, אחד הקשים יותר הוא “משבר בית הספר” והכנת שיעורי בית.
כשהילדים היו בגן היינו מתייחסים אליהם אחרת, תמיד מתעניינים בשלומם, בחוויות מהגן, בחברים ובמשחקים, אבל ברגע שהילד נכנס לכיתה א היחסים מתחילים להתקלקל. פתאום כל מה שמעניין את ההורים הוא: מה למדתם?, יש מבחן?, עשית שיעורים?, כמה יוסי קיבל במבחן? או “תלך להכין שיעורים!”, “ככה לא כותבים!” וכדומה. פתאום השפה בבית הופכת לשפת פקודות ומטלות והילדים מסרבים לשתף פעולה ומפתחים אנטי וחוסר רצון ללמוד.
חשוב להבין שאין ילד שלא אוהב ללמוד (!!!) וגם אין ילד עצלן (!!!) יש ילד שקשה לו וצריך לבדוק למה ! אולי בגלל התייחסות ההורים ללימודים?
קושי בבית הספר יכול לנבוע מסיבות רבות: קשיי למידה, חשש מביקורת, ציפיות גבוהות, הערות בלתי פוסקות כלפיו (מה שיוצר תסכול, חוסר אונים, חוסר רצון להתמודד ואפילו ויתור לחלוטין מלמידה !)
עבור הילד הטלוויזיה הפכה להיות סוג של “מפלט” מהתמודדות ומלחץ בלתי פוסק כלפיו.
מומלץ ללמד ילדים לאהוב ללמוד. ברגע שהלימודים והשיעורים הופכים להיות מקור לביקורת, מתח וכעסים הילדים פשוט מגיבים במרד.
ההתנהלות ההורית מול השיעורים של הילד יקבעו איך הוא ילמד. חשוב ללמוד להתנהל נכון ולזכור שהלימודים והשיעורים הם באחריות הילדים. כשאנחנו לוקחים את האחריות הזו על עצמנו הילד מפסיק ללמוד, מסיר אחריות ומגלה במהרה חוסר אכפתיות וחוסר רצון לשתף פעולה.
לפני שמגיבים – וזה תהליך שחשוב ללמוד אותו – כדאי לבדוק האם קיים קושי כלשהו (חברתי, לימודי, משפחתי, בריאותי) שמקשה על הילד להתנהל בבית הספר.
ייעוץ והדרכה הורית יכולים לתת את כל הכלים והפתרונות להתמודדות ולמידת אחריות על שיעורי הבית והלימודים.