הורים שואלים, רחל לוי עונה.
ילדי בן ה-14 לומד בכיתת מופת בכיתה ח. הוא אינו מעז לומר לנו כאשר מקבל ציונים לא טובים. הילד למד במסגרות למחוננים כל היסודי ולא השקיע מעולם בלימודים למרות הפצרותינו ודרישותינו החוזרות להרגלי למידה. הדבר החמיר בתיכון כאשר הכיתה הינה כיתה עם דרישות גבוהות, המון שעות לימוד וכמובן הרבה מאוד מבחנים. הילד ממשיך בשלו ואף טוען שלדעתו הוא לומד מספיק גם בבית, גם במהלך השנה וגם לפני מבחן. לדעתנו ולצערי גם חלק מציוניו ירדו. הבעיה המרכזית היא שהוא לא מספר לנו כאשר הוא מקבל בחזרה מבחן או בוחן עם ציון לא טוב. שאני אומנם מקפידה כל יום לשאול את אותן השאלות האם יש שיעורים? האם יש בוחן? האם קיבל חזרה ציון וכמובן האם זקוק לעזרה? הוא אינו מעוניין לקבל עזרה ומסרב בכול תוקף לשתף איתנו פעולה. לאחרונה אני בקשר עם המורה המחנכת והיא מדווחת לי על הציונים מה שלעתים יוצר סכסוך בבית על העלבון וחוסר הכנות של הילד מאשר על הציון שהביא. ישבנו מספר פעמים לשיחות ובכל פעם הילד מבטיח שיספר אך נראה כי הוא לא מסוגל לעשות זאת (זה מלווה גם בבכי מצידו היות והוא מאד רגיש). איבדנו את האמון בדבריו ואנו רוצים לשקם את המצב. אודה לך על הייעוץ.
רחל לוי מייעצת להורים – כיצד מתנהלים נכון מול ילד שאינו מספר ומשתף בנעשה בבית הספר?
חשבתם פעם שההתנהלות שלכם היא הסיבה לחוסר היכולת שלו לספר על ציוניו בבית הספר? האמון בו ובציוניו כ”כ נמוכים שהוא מעדיף לא לספר אלא להתחמק.
ילד לא משקר סתם ! תמיד יש סיבה לשקר או להסתרה ! מצוקה, פחד, תסכול, חרדה, חוסר יכולת להתמודד, ציפיות גבוהות, חשש מביקורת ומאכזבה ואפילו (לפעמים) רצון לקבל תשומת לב.
חשוב לבדוק האם בנך חווה קושי בבית הספר או בבית? הקושי יכול להיות חברתי, לימודי או קושי אישי בבית. האם יש בעיה של קשב וריכוז?, האם חלו לאחרונה שינויים בסביבתו הקרובה?
פעמים רבות, במיוחד לאור התגובות שלו אליכם- כמו הבטחות ובכי שזה לא יקרה שוב, קיים חשש גדול שהוא אינו יכול לעמוד בציפיות , דבר שיוצר קושי ותסכול שמוביל, בסופו של דבר, לויתור ואפילו להעדפה לשקר (מבחינתו עדיף לשקר – העיקר לא לאכזב אתכם).
מעבר לזה, גיל ההתבגרות מאופיין בקשיים רבים עבור המתבגר. קשיים נפשיים, רגשיים, חברתיים, הורמונאליים, גופניים ועוד. חשוב ללמוד כיצד להגיב נכון ולעזור לו לצאת מהמצב מחוזק ולא מפוחד. העברת מסר של “שקרן” והתנהלות מסיבית מול השקרים שלו ,רק מורידים ביטחון ואינם משפרים את מצבו הלימודי או את היכולת שלו לשתף בציוניו.
ייעוץ הורי ממוקד ואישי יתנו לכם את כל הכלים הנכונים לתקן את המצב ולהחזיר את האמון שלכם בו ושלו אליכם. בהצלחה.