הורים שואלים רחל לוי עונה.
אנו הורים ל-3 ילדים (8.5 , 3.5 ,ושנה). לאחרונה בתי בת 8.5 בוחנת עד כמה הגבולות שאנו מציבים חזקים. היא נמצאת בצהריים שעתיים לבד מבחירתה ונוקטת בשיטות שונות ושקרים על מנת להוכיח עצמאות. לפני כחודש היא שיחקה במצת והבעירה אש וכיבתה זאת במהרה. היא התאפרה לבד בבית והתקשרה אליי וסיפרה לי שאיפרו אותה בבית הספר וכאשר בקרנו בקניון היא סיפרה שמצאה כסף על הרצפה וקנתה לה משחק, מאוחר יותר התברר כי היא הביאה את הכסף מהבית ובעצם שיקרה וגנבה כסף מאיתנו.
בתנו מקבלת תשומת לב רבה והתקשורת בבית היא פתוחה תומכת ואוהבת. מדוע היא מתנהגת כך וכיצד עלינו להגיב?
רחל לוי מייעצת להורים – מה עושים ואיך מתמודדים עם השקרים?
חשוב להבין כיצד אתם מגיבים להתנהגויות שלה. מה עשיתם כאשר היא שיחקה במצת והבהירה אש? מה הייתה תגובתכם למה שקרה בקניון?
האם ההתנהגות הזו שאתם מתארים כ”נקיטת שיטות שונות על מנת להוכיח עצמאות” החלה לאחרונה או שהייתה תמיד וכעת היא רק הולכת ומקצינה? איך היא מתנהלת בבית-הספר, מה מצבה הלימודי והחברתי? היחסים עם אחיה ?
פעמים רבות אנו (ההורים) חשים שהילד מקבל תשומת לב ושהתקשורת בבית פתוחה ותומכת, אולם הילדים מפרשים את התחושות הללו הפוך ושונה מאיתנו ולכן זה בא לידי ביטוי בהתנהגות שלהם !
במילים אחרות, את מציינת כי היא נשארת בבית מתוך בחירה שלה אך אולי לא נכון לתת לה בחירה שכזו לפני שיוצרים אמון וביטחון מוחלט שאתם סומכים עליה לבל תסתכן.
לפעמים, ילדים מרגישים יחס ותשומת לב (גדולים) “רק” כאשר הם ממציאים דברים, משקרים, עושים דברים מסוכנים, צועקים, מתחצפים. הדרך הנכונה להתמודדות היא להציב גבולות ברורים באשר להתנהגות הילדים עם לקיחת כספים ללא רשות, הבערת אש בבית וכדומה.