רבות המריבות בזוגיות סביב צדק. ויכוחים בלתי פוסקים סובבים סביב שאלת ה”מי צודק”? ויותר מכך, המריבות הגדולות הופכות למלחמה של ממש על הניסיון להוכיח עד כמה הצד השני טועה ומטעה.
קשה מאוד, בדינאמיקה זוגית, להתנהל מול עניין “גדול” כמו צדק. הרי מדובר בשני אנשים שונים שיכולים לראות את אותה ההתנהלות בדרך אחרת. שונה.
כמה פעמים קרה לכם שבן/ת הזוג עשו מעשה “בלתי מוצדק בעליל” ולמרות זאת היו גם כאלו שהצדיקו ותמכו.
ובכן, איך ניתן להחליט מי צודק? האם קיים בכלל צדק בזוגיות?
ש. שאלה בכעס: “בעלי קמצן מאוד וכל הוצאה בבית גובלת במריבות קשות מאוד וגם אז הוא לא נדיב במיוחד, מה עושים איתו? הגיעו מים עד נפש!”.
בייעוץ זוגי חשוב לבדוק את התמונה כולה. כאשר שני בני הזוג נמצאים במריבה או מאבק אפשר לראות שכאב של אחד הוא בדיוק אותו הכאב של השני – רק הפוך. במקרה הזה צריך לברר עם ש. מספר פרמטרים כמו:
– מהי נדיבות מבחינתה – אולי בן הזוג חושב שהיא “בזבזנית” מידי?
– חשוב לבחון על אילו הוצאות יש מריבות וויכוחים. האם על הוצאות הקשורות לבית, לילדים, לחופשה בחו”ל, על בגדים, מותרות, אוכל או על דברים שהם “חסרי חשיבות” עבור האחד ומשמעותיים ביותר עבור האחר (כמו לימודים, חוגים, בילויים ותחביבים אישיים).
– הגיל הוא גם משמעותי בהקשר הנ”ל. האם יש ילדים, האם קיימת בעיה כלכלית, האם כל אחד עובד לפרנסתו וגם כמה זמן המריבות בנושא הנ”ל מתרחשות. כאשר בני זוג נמצאים בקונפליקט או במאבקי-כוח, אין צודק או צודקת/ נכון או לא, מפני שכל אחד בטוח (מנקודת מבטו) שהוא היחיד שצודק והצד השני אינו מבין אותו.
– לשאלה “מה עושים איתו?” ניתן לומר כך, מצד אחד כדאי לשנות את ההתייחסות, הגישה התגובות והתקשורת ע”י שיתוף, הסכמים, חלוקה של הוצאות חודשיות וכדומה ומנגד מומלץ לבקש את עזרתם של יועץ מקצועי או מגשר אשר יתנו את הכלים לפתור את הקושי וליצור דיאלוג מחודש.
לסיכום: מיותר (ולא עוזר) “להלחם” על צדק בזוגיות. מומלץ ללמוד כלים לתקשורת והבנה של רצונות כול אחד מבני הזוג ולגשר על פערים שנוצרים כאשר אין הסכמות.