המצב הכלכלי מחייב לא פעם, התנהלות אחרת וחסכונית יותר בכול הנוגע לכספים, רכישות וקניות ואת הקושי הכלכלי שניכר בהתנהלות ההורים, בא לידי ביטוי בצורה קשה יותר אצל הילדים.
פנתה אליי ט. אם מודאגת וסיפרה: “אנחנו משפחה עם 3 ילדים ובחצי שנה האחרונה יש לנו בעיות כלכליות משמעותית שנובעות מצמצום המשרה של בעלי לחצי משרה וגם הפסקת עבודה שלי שבה הייתי עצמאית ופרילנסרית. אנחנו מאד מודאגים ומתלבטים בנוגע לילדים עד כמה נכון (אם בכלל) לשתף אותם במצב אליו נקלענו לאחרונה? אנחנו מקפידים שהילדים לא ידאגו והם מודעים רק במעט על המצב הכלכלי שלנו. זה קשה מאוד. הדרישות שלהם רק הולכות וגדלות. אולי הגיע הזמן לשתף אותם? האם לגזול מהם את האושר העיקרי של החוגים ולהפסיק להם את ההשתתפות? איך נכון ביותר להתנהג עם הילדים כדי שלא יהיו מודאגים?”
לכול ההורים יש את אותו החלום – למנוע מהילדים דאגות, אכזבות, פחדים וחששות אולם כאשר ישנו משבר שכזה זו יכולה להיות דרך טובה ללמוד ולהכין את הילדים לחיים. למעשה, האימון הטוב ביותר למצב שכזה הוא הבית והמשפחה וחשוב שיהיו זוג הורים תומכים ושותפים.
מגיל קטן הילדים צריכים להסתגל ולהתמודד עם שינויים וקשיים. מעבר דירה, אח חדש, שינויים במקום העבודה, שינויים כלכליים, חברתיים, נפשיים, גופניים, מעבר מהגן לבית הספר, תיכון, צבא, זוגיות ועוד. למעשה כל חיינו רצופים שינויים המלווים גם בקשיים, דילמות והחלטות לא קלות וכל שינוי שכזה מצריך יכולת התמודדות והערכות נכונה של ההורים על מנת שהילדים יסתגלו ביתר קלות למצב החדש.
בניגוד לכול ניסיון שלנו להסתיר, ילדים מבינים ומזהים קושי מהר מאוד ובד”כ הם מפרשים את המצב בצורה קשה וקיצונית יותר שעלולה לגרום לחרדה, לחץ, פחד, מתח וחוסר יכולת לתפקד ולהתנהל כרגיל. ככל שרמת הפתיחות והשיתוף בבית גבוהה כך ההסתגלות למצב החדש קלה וההתמודדות הופכת לפשוטה יותר. ילדים ומתבגרים נוטים להבין ולקחת חלק במצב ולעזור רק אם משתפים ומדברים אליהם בגובה העיניים ולא בהאשמות, טענות וביקורת.
טיפ חשוב ואפקטיבי ביותר – תמיד להתייעץ ולהחליט ביחד עם הילדים, על אילו דברים כדאי וניתן לוותר וכיצד אפשר לחסוך (בעזרתם) עד שהמצב ישתפר. ככל שתחושת השייכות של הילדים לבית גדולה יותר וההורים משתפים ומתייעצים איתם בקשיים, בדילמות ובפתרונות, ביטחונם העצמי עולה ויכולת ההתמודדות שלהם עם המצב טובה יותר.
דרכי התמודדות בהתאם לגיל הילד :
– גם לילדים מותר לדאוג – הם חלק מהמשפחה.
– אל תחששו מלהראות עצב, חשש או דאגה – שתפו אותם ותנו ביטוי לרגשות שלהם. תתפלאו לגלות כמה כוח יש בילדים שלכם וכמה עידוד הם יכולים לתת לכם.
– הביטחון שלכם הוא הביטחון שלהם. אם החלטתם על שינויים או קיצוצים, שתפו אותם ממקום של ביטחון ולא ממקום מתנצל או מרחם. ככל שאתם בטוחים בהחלטות שלכם כך הילדים מתמודדים, מסתגלים ומתגברים על הקשיים טוב יותר.
לסיכום – שאלה ללא תשובה…
האם ה”אושר העיקרי” של הילדים הוא בחוגים או בצעצועים או במותגים??
ילדים, ועל זה אין ויכוח, מאושרים רק (ובעיקר) כאשר אנחנו, ההורים, מאושרים. הדדי, לא?