לא קל להיות הורים, אך גם לא פשוט להיות ילדים.
מהזוית שבה הילדים מסתכלים על העולם, על הסביבה ועלינו ההורים בבית, התמונה אינה כפי שאנו, המבוגרים רואים אותה. כאשר אנו כהורים מרגישים שמשהו אינו תקין בהתנהגות הילדים בבית וישנם בעיות משמעת אצל הילדים, כדאי להבין למה הם מתנהגים כך – אומנם המטרה של ההורים היא לחנך אך הילדים לרוב אינם משתפים פעולה, מתנגדים ומורדים בכל המוסכמות. הורים רבים המגיעים לייעוץ משפחתי והורי חשים כי הם “ניסו הכול” אך ללא הצלחה. בעיות המשמעת של הילדים רק הולכות ומחריפות ואין כול דרך לגרום להם להיות ממושמעים יותר.
לא פעם כאשר ישנם בעיות משמעת אצל הילדים, ההורים חווים תחושה של חוסר שליטה הורית, חוסר יכולת להציב גבולות, ערעור של הסמכות ההורית ותחושת כישלון הנובעת מרצון לחנך, להקנות ערכים ולהציב גבולות ברורים, מה שמוביל לתגובות קיצוניות ואגרסיביות שיכולות להגיע גם לאלימות. הורים רבים שכול ניסיון “לחנך בטוב” ניכשל, עלולים להגיע לתגובות קיצון של העלבות, קללות, השפלות, הגובלות באלימות נפשית, רגשית ופיזית.
בעיות משמעת של ילדים נובעות ממצוקה. מצוקה רגשית, חברתית, לימודית ועוד. כמו כן בעיות משמעת רק הולכות ומחריפות ככול שלא ניתן לילד מענה לצורך או לקושי אותו הוא מביע (ולא במילים).
איך ניתן לפתור בעיות משמעת אצל ילדים?
1. הילד אינו אשם – לעולם!
הילדים תמיד מגיבים למתרחש סביבם. אין בעיית משמעת אצל ילדים אשר מצדיקה תגובה אלימה כלשהי. למרות הכעס, הייאוש והתסכול שלנו, ההורים, אנחנו המבוגר האחראי והילדים הם ילדים. חוסר שליטה הורית יוצר חוסר שליטה גדול יותר אצל הילדים.
2. הבנת עולמם של הילדים.
לילדים ולמתבגרים תפיסת עולם שונה מזו של המבוגרים. הבנת דרך ההתנהלות שלהם והיכולת לחנך בגובה העיניים תוך מתן כבוד הדדי מונעים מצבי קיצון המובילים לבעיות משמעת ותגובות אלימות.
3. מודעות ולמידה הורית מותאמת לצורכי הילד.
בעיות התנהגות של ילדים נובעות מפני שההורים של היום אינם ההורים של פעם וגם הילדים לא! התנהלות נכונה מול הילדים, למידה, קבלת כלים נכונים והתאמת ההורות לקצב החיים הדינאמיים והמתפתחים של היום- בדיאלוג נכון, בשיתוף, בהצבת גבולות וגם בבניית דימוי וביטחון עצמי אצל הילד מונעים הקצנת התנהגות ותגובות אגרסיביות המובילות לבעיות משמעת קשות.
4. סמכות הורית – יש דבר כזה.
אנחנו לא יכולים להיות החברים של הילדים שלנו ! יש להם מספיק. הילדים “זועקים” להורים עם סמכות הורית, שיתנו להם ביטחון. כשמדובר על סמכות הורית אין קיצורי דרך. התנהלות נכונה ע”י תגובות עקביות, חוקים וגבולות ידועים וברורים מראש, הקשבה והבנה לצורכי הילד ופחות ביקורת ושיפוטיות ימנעו התלהמות ומאבקים ויפחתו בעיות משמעת אצל הילדים.
5. הורים חושבים ומפעילים שיקול דעת אחראי.
לפני שמגיבים על כל בעיית התנהגות אצל הילדים- חושבים. בכל התנהלות חשוב לבדוק מדוע הילד מתנהג כך ובהתאם לכך להגיב. תגובות קיצוניות, עונשים חסרי פרופורציה ומילים קשות שלא ניתן להחזירם בחזרה יוצרים בעיות משמעת קיצוניות יותר.
6. להתייעץ עם גורם מקצועי!
זו לא בושה לא לדעת וזו גדולה ללמוד, במיוחד כשמדובר ביקר לנו מכול – המשפחה והיחסים בתוכה. כיום יש מגוון רב של פתרונות ודרכי התמודדות המותאמים לכל משפחה באופן אישי והתוצאות מדהימות.
7. היום, אלימות היא עבירה על החוק !
בעבר היה נהוג ומקובל להכות ילדים “חוסך שבטו שונא בנו”. היום אלימות, מכל סוג שהוא, נחשבת עבירה על החוק ! הימנעו ממנה לחלוטין !
8. אלימות, מכל סוג יוצרת ילדים אלימים.
בעיות משמעת אצל ילדים הנובעות מהתייחסות ותגובות קיצון של ההורים הן גלגל שאין ממנו דרך חזרה עד כדי חוסר יכולת לתקן. נזק נפשי וגופני לטווח הקצר והארוך.
9. חולשה ולא חוזק.
בעיות משמעת אצל ילדים נובעות מתגובות קיצון. הילדים רואים זאת כ”מלחמת כוח” – גדולים מול קטנים. חוזק גופני וכן תגובה אלימה מילולית ונפשית, אינם מעידים על שליטה במצב אלא על חוסר אונים וחולשה של ההורים. לעיתים הילדים, בדרכם, יעשו הכול כדי שנגיב באלימות כלפיהם ולו רק בכדי להרגיש עד כמה הם “שולטים” ומצליחים להגיע עד לסף התגובה הקיצונית. אל תתנו להם את ה”כוח”.
10. אנחנו לא מושלמים.
יחסים טובים במשפחה אינם דבר מובן מאליו. זו עבודה יומיומית המצריכה השקעה, אבל הפירות אינם מאחרים להגיע. מחויבות הורית לחינוך הילדים ולאושרם הנפשי והגופני מתחילים בנו ללא פשרות והנחות. כשישנם בעיות משמעת אצל הילדים החוכמה לדעת לתקן ורגע אחד לפני שמאוחר מידיי.
לסיכום: אין ילדים רעים הם רק “זועקים” להתייחסות ולעזרה.