בעיות בזוגיות תורמות לא פעם לקשיים בהורות ולהפך. כאשר אין הסכמה הדדית על הדרך בה מתנהלת המשפחה הבעיות הזוגיות הופכות למשבר זוגי והקשיים בתפקוד ההורי מובילים ליחסים לקויים במשפחה. הרגשה של איבוד שליטה וחוסר אונים שאין ממנו מוצא.
ישנם כמה טיפים חשובים איתם ניתן ללמוד להתנהל אחרת. מומלץ לכל מי שחווה בעיות בזוגיות וקשיים עם הילדים:
טיפ 1 – חשוב לדעת מה אני רוצה מעצמי עוד לפני שאני דורש/ת מבן/ת הזוג או מהילדים.
לא פעם, כאשר אנו לא ממוקדים ועסוקים רק בציפיות מהאחר, הצד השני אינו יכול לעמוד בציפיות שלנו ולכן נוצרים אכזבות ותסכולים . שאלות כמו: מה מתאים לי? מה אני רוצה? האם אני מסכים/ה? מה חשוב לי? מה האפשרויות שלי (כלכלית, רגשית, נפשית, זמנית, טכנית)? ומה אני מוכן/ה לעשות בשביל לשפר או לשנות עוזרות לנו למקד את הרצונות ולהגדיר היטב את הגבולות העצמיים עוד לפני שהגענו לשיח עם בן הזוג או הילדים. רוב הבעיות בזוגיות או בהורות יכולות להיחסך כאשר מי מאיתנו יודע היטב מה רצונותיו ומה הוא מוכן לעשות בשביל שזה יצליח.
טיפ 2 – פגישה זוגית או פגישת הורים וילדים.
זה הזמן להתחיל לדבר. פחות חשוב מה אומרים אלא איך אומרים. כשישנם בעיות בזוגיות כול מילה או אמירה יכולה לשנות ולהסלים את המשבר הזוגי למרות שהכוונות טובות ורוצים לשנות. כאשר קובעים פגישה זוגית חשוב לקבוע זמן טוב לשני הצדדים לשיחה ללא הפרעות, רעשים, הצקות ובוודאי לא כשעייפים או טרודים. נסו בפגישה לדבר בשם עצמכם, על התחושות, על מה שניתן לשנות ולעשות אחרת ובמשותף. מומלץ לשאול יותר שאלות ולהימנע מטענות, דרישות ופקודות שרק גורמות להסלמה, לחוסר הסכמה ולריב.
טיפ 3 – בעיות בזוגיות וקשיים בהורות נובעים לרוב מחוסר תקשורת ואי הבנה.
שיתוף ממקום של הקשבה ולא ממקום של ביקורת או טענות יוצרת תחושה של הבנה ורצון לשתף פעולה יחד. ההפך מלעשות דווקא ולהכעיס. הקשבה נכונה יכולה להכיל את כל מה שנאמר גם אם איננו מסכימים בכול. נסו להקשיב לבן/ת הזוג ולתת לו לסיים את דבריו (צריך גם להיות סבלניים), בשלב הבא נסו לשקף את מה שנאמר ולחזור במילים שלכם ע”מ להבין היטב את תחושותיו של הצד השני. היכולת להקשיב (בשונה מלשמוע) לבן/ת הזוג ולילדים גורמת לפתיחות ולקשר בריא יותר המאפשר תקשורת זוגית והורית בריאה.
טיפ 4- לתאם ציפיות מראש.
כשישנם בעיות בזוגיות הדרך הטובה להתנהלות היא לברר ולבדוק יחד על אילו נקודות ישנה מחלוקת ועל אילו ישנה הסכמה. בעיות בזוגיות הופכות לקיצוניות יותר כאשר הציפיות שונות ונוצרת אכזבה, במיוחד כשלא מסכמים מראש. בשיתוף הדדי נכון ניתן למצוא ולגלות שלרוב התחושות הן משותפות, שישנם רצונות הדדים ויתכן אף שדרך קבלת ההחלטות זהה. במצב שכזה הרבה יותר קל לשים דגש על המשותף ולפתור גם את המחלוקות.
טיפ 5 – אין פשרות וויתורים יש הסכמים והסכמות משותפים.
בעיות בזוגיות שנפתרות לרוב בפשרות, או כאשר אחד מבני הזוג מוותר כל הזמן, יוצרות פערים שלאורך זמן לא ניתן לגשר עליהם. כל החלטה זוגית חשוב שיוחלט מראש כיצד מתנהלים ואיך. בתקשורת זוגית נכונה חשוב לתת לכל אחד מבני הזוג את האפשרות להגדיר לעצמו את הרצונות וביחד לבדוק האם ישנה הסכמה הדדית.